Olipa haasteellinen tehtävä jälleen kerran.
Täytyy todeta heti alkuun, että toisaalta sitä jo osasi odottaakin.

Yhden henkilön Facebook -profiilin seuranta ja analyysi

En ole aiemmin ajatellut, että seuraisin jotakin tiettyä henkilöä tiiviisti ja tekisin jonkinlaista lähianalyysiä hänen liikkeistään Facebookissa. Mietin jopa, että miksi tällainen tehtävä näin viimeiseksi tehtäväksi? Mitä hyötyisin oppimisnäkökulmasta katsottuna tällaisesta tarkastelusta? Olisiko tämä jonkinlaista "tuotevakoilua"? Tai kenties "itselleen sisäistä verkkosorsastusta" - lievästi naapurikateuteen viittaavaa.

Kompastuin heti runsaisiin vaihtoehtoihin, kuin seitsemän sortin kahvipöydässä, mitä maistaisin ensin, kenet valitsisin? Kahlasin monta kaveria läpi ja lopulta tein päätöksen vain yhteen perusteluun nojaten. Kaverin tulisi osata käytää ammattimaisesti kameraa. Jäljellä oli silti vielä muutama vaihtoehto, joten ratkaisin asian arpapelillä. Kindermunien yllätyskuoren sisälle nimilaput ja sitten vain arpaonnea odottelemaan. Ja voittajaksi pääsi Kallaveden seurakunnan seurakuntapastori Juha Määttä.

Seurakuntapastori Määttä on erittäin lahjakas valokuvaaja. Juuri hänen valokuvansa ovat olleet ne, joista eniten kaverit ovat tykänneet. Erityisesti "pappipotretti" on saanut eniten tykkäämisiä ja kommentteja. Seurakuntapastori Määttä tekee maahanmuuttajatyötä. Hän on lisännyt lukuisista kansainvälisistä tilaisuuksista valokuvia omaan profiiliinsa. Nämä värikkäät ja iloiset kuvat ovat saaneet muutamia jakoja aikaiseksi.

Löysin itseni vimeo.com -sivulta, jonne pääsin seurakuntapastori Määtän linkistä, joka oli kylläkin päivitetty tammikuun puolella, että ihan kuukauden jakso ei riittänyt tehtävänannon täyttämiseksi. Vimeo.com ´in sivulla oli muutama muukin mielenkiintoinen videopätkä. Tässä sinulle linkki videoon, jonka ääreltä löysin itseni:


Millainen olisi seurakuntapastori Juha Määtän Facebook -profiili, jos hän ei olisi lisännyt valokuvia? Niin, sitä sopii pohtia, mutta aikaa siihen ei kannata käyttää kovinkaan paljoa. Seurakuntapastori Määttä käyttää Facebookia kuvien jakamiseen, valokuva-albumina, joka ilahduttaa lukijaansa.


Yhden yhteistön Facebook -profiilin seuranta ja analyysi

Tämä tehtävä oli alusta alkaen varsin selvä. Vaihtoehtoja ei juurikaan ollut. Halusin tutkailla paremmin suosikkiyhteisöni Facebook -profiilia. Tätä profiilia olen käyttänyt monesti esimerkkinä, kun olen ollut keskustelemassa seurakunnissa tehtävästä verkkotyöstä ja sen mahdollisuuksista.

Ehdoton suosikkini on Forssan ev.-lut. seurakunta. Tämä pieni seurakunta Lounais-Hämeessä on syntymäpaikkani seurakunta ja ensimmäinen työnantajani.
Forssan ev.-lut. seurakunnan sivuilla käydään varsin vilkasta keskustelua sekä seurakuntalaisten että seurakunnan työntekijöiden välillä.


Eniten seurakuntalaiset olivat peukuttaneet ilmoituksia seurakunnan tapahtumista, joissa tarjolla on myös kahvia ja pullaa. Liekö tämä peukuttamisen syy vaiko se, että tilaisuus on muuten oivallinen? Jaettuja päivityksiä tai linkkejä ei tähän tehtäväannon aikajanaan löytynyt ollenkaan. Aiemmin kyllä seurakuntalaiset ovat jakaneet vilkkaastikin mm. valokuvia. Myös perhetapahtumat ovat saaneet osansa jakamisesta.

Forssan ev.-lut. seurakunnan Facebook -profiilissa oli linkki Ekopaastosta. Olen siitä tietoinen, mutta en täysin muistanut, mitä se pitää sisällään ja siksi päätin sukeltaa sisälle. Tässä linkki sinulle, jos sinäkään et sitä ihan muista: http://www.ekopaasto.fi/fi/etusivu

Ja harmikseni täytyy todeta, että valitsemani yhteisön profiili on tässä aikajanassa varsin köyhä kuvistaan. Vain yksi valokuva pääsiäisvaelluksesta löytyy. Surullista, sillä tämä on myös oiva linkki seurakuntalaisten suuntaan.  Jakaa ja välittää visuaalisesti infoa toiminnasta. Tuhat sanaa ei riitä yhteen kuvaan, vai miten se sanottiinkaan?

Tästä voisin kyllä antaa palautetta suoraan yhteisölle. Tai sitten voisin laittaa viestiä itse kirkkoherralle, joka ainakaan ollessaan pastorina toi lapsiaan minulle päiväkerhoon. Facebook -profiili toimii myös käyntikorttina, joten Forssan ev.-lut. seurakunta -nyt let´s go!



Nuttujuttu ja taskutarina:
Kaksi lasta keskustelivat kotieläimistä, jolloin toinen totesi:
"Sitten kun olen iso, saan kaloja.
Niitä ei tarvitse pestä, ne kylpeytyvät itse laatikossa"